13 Mayıs 2009 Çarşamba

AŞURE
Aşure ayı çoktan geçti diyenleri duyar gibiyim.keyifle yapıp yediğim bir tatlıdır.
Her yıl muharrem ayının 10. gününe denk gelen gün aşure günü olarak kabul edilir .Geleneksel olarak ülkemizde aşure pişirilip dağıtılır.Geçmişimizden günümüze özelliğini kaybetmeden gelen aşure yapımı,önceleri annelerimizin kazanlarla yapıp dağıttıklarını hatırlarım.Lezzetli ve yapımı zevkli aşuremin tarifini veriyorum.Tabi ki bu tarifi kendi istediğiniz daha faklı malzemelerle farklılaştırabilir ve lezzzetinizelezzet katabilirsiniz.
MALZEMELERİ:
2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
5 su bardağı tozşeker
Yarım su bardağı pirinç
3 litre su (15 su bardağı)
1 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı ince doğranmış kayısı
1 su bardağı ince doğranmış kuru incir
1 portakal küp doğranmış
SÜSLEMELERİ İÇİN :
ceviz içi, antep fıstığı,,tarçın, nar taneleri,(zevkinize göre)
YAPILIŞI:
Buğday, fasulye, nohut ve üzümü yıkayıp farklı kaplarda bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün buğdayı süzüp büyük tencereye alın. 15 bardak suyu ekleyip kaynatın. Üzerinde biriken köpüğünü bir kaşık yardımı ile alıp tencerenin kapağını kapatın ve yarım saat kaynatın. Fasulye ve nohutu da süzüp ayrı kaplarda az diri kalıncaya kadar haşlayın.Pirinci yıkayıp süzün ve buğdaya ilave edin. Buğdaylar iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 2,5-3 saat kısık ateşte arasıra karıştırarak pişirin.Buğdayın içindeki su koyulaşmaya başladığı zaman tozşeker, nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin. Portakalın kabuğunu ince ince doğrayıp karışıma ekleyin.Küp doğradığınız iç kısmını ise aşurenin altını kapattığınız zaman içine ilave etmek üzere ayırın. Kuru üzüm ve kuru kayısıyı ilave edip karıştırın. Birkaç taşım kaynattıktan sonra ateşten alın.Aşure piştikten sonra doğranmış inciri ve portakal parçalarını ekleyip karıştırın. Sıcakken kaselere boşaltın. Soğuyunca üzerini ceviz içi, antep fıstığı, tarçın ve nar taneleri ile süsleyerek servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder