5 Mayıs 2009 Salı

BAHARIN MÜJDECİSİ



Baharın müjdecisi eriğin saymakla bitiremeyeceğimiz faydaları; *Kansızlığı giderir, iştah açar ve hazmı kolaylaştırır.*Romatizma, mafsal kireçlenmesi ve nikriste faydalıdır.*Ateş düşürücü etkisi de olan erik, diş temizliğine de yardımcı olur.*Regl düzenleyici, idrar söktürücü ve terleticidir.*Tuzsuz rejim yapan ve romatizma rahatsızlığı olanlara iyi geldiği bilinmektedir.*Kalp ve böbrek hastalıklarına, karaciğer hastalıklarına karşı Bvitamini ihtiva eden erik, bu özelliği sayesinde sinir sistemini takviye eder.*Çekirdekleri ise bağırsak solucanlarını düşürmekte kullanılır. Türkiye'deki en tanınmış erik çeşitleri can eriği, papaz eriği, mürdüm eriği ve tatlı üryani eriği olarak biliniyor. Türkiye'nin hemen her yöresinde yetiştirilen erik, daha çok taze meyve olarak tüketildiği gibi komposto, hoşaf, şurup, pekmez, reçel, marmelat veya kurutularak saklanıyor. İlkbaharda çıkan eriğin yeşil, kırmızı ve sarı meyvesi sonbahara kadar, kurutulmuşu da yıl boyunca tüketilebiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder